Zamieszczone przez Andrev3
CB radio w aucie - nie będzie mandatów
Zwiń
X
-
CB radio w aucie - nie będzie mandatów
"Gazeta Prawna": Media obiegła informacja, że Policja zatrzymuje kierowców, którzy podczas jazdy autem korzystają z CB radia.
Funkcjonariusze jako podstawę wystawienia mandatu podają art. 45 ust 2 pkt 1 ustawy z 20 czerwca 1997 r. Prawo o ruchu drogowym. Przepis ten zabrania korzystania podczas jazdy z telefonu wymagającego trzymania słuchawki lub mikrofonu w ręku.
Jednak prawnicy z Komendy Głównej Policji uznali, że definicji telefonu nie można rozszerzyć na CB radio. Instrukcje te mają zostać wysłane do komend Policji. - Biuro prawne KG Policji stanęło na stanowisku, że przepisy nie zabraniają korzystania w czasie jazdy z urządzeń nadawczo- odbiorczych typu CB radio - mówi komisarz Adam Jasiński z KGP. Wyjaśnia, że analiza definicji technicznych urządzeń wykazała, że CB radio nie może być uznane za telefon. Komisarz Jasiński przyznaje jednak, że bywają nietypowe sytuacje.
Źródło ONET.PL
Jak dla mnie interpretacja była faktycznie nadinterpretacją. Fakt! CB to RADIOtelefon, ale tych nigdy nikt nie zakazywał, a przepis był pisany z uwagi na używanie telefonów komórkowych i tylko ich....
Najważniejsze, że paranoja się powoli uspokoi
-
-
alleluja swoją drogą ciekawe dlaczego sami siebie nie karali za korzystanie z RADIOtelefonu podczas jazdy, nie jedno krotnie się widziało jak samotny jechał i jednocześnie się meldował do dyżurnego
podejrzewam, że nie jest to ostatnie zdanie i coś mogą jeszcze kombinować w tym temacie...Była 1.9 TDI AHF Elegance
190KM/395Nm
Jest A6C6 3.0TDI V6 Tiptronic
277KM/561Nm
Perfect Service by DGW
Komentarz
-
-
Teoretycznie mogą, ale niema raczej obowiązku wożenia certyfikatu ze sobą, wystarczy, że na radiu są magiczne literki "CE" (czy jakoś takoś :P)
Zresztą ja tam zawsze mam xero w schowkuByła 1.9 TDI AHF Elegance
190KM/395Nm
277KM/561Nm
Perfect Service by DGW
Komentarz
-
-
Ten artykuł to jedna wielka bzdura zerżnięta z interia.pl, która chyba nie ma o czym kompletnie pisać i publikowała ten sam artykuł (nie zmieniony ani słowem) już chyba z 5 razy z wielkimi tytułami na stronie głównej, o mandatach za używanie CB, albo o tym, żeby zabronić CB. Jedna wielka bzdura i szkoda sobie tym zawracać głowy. Robią to tylko po to, żeby się później wykazać przed reklamodawcami odsłonami ich bannerów.
Komentarz
-
-
Stwierdzili ze nie mozna odrywac reki od kierownicy zeby siegnac po gruche CB...
wiec jak nas cos swedzi nie drapiemy sie bo reke tez trzeba oderwac...
jak chcemy zmienic bieg to tez nie ma takiej opcji bo reke trzeba oderwac...
wlaczyc ogrzewanie? zapomnijcie bo reke trzeba oderwac a nie daj Bog jeszcze wzrok...
reczny zaciagnac? nie bo reka oderwana...
mozna tak wymieniac i wymieniac...
paranoja sie robi niedlugo za wszystko sie przyczepia...Była O2 RS 190 km / 436 Nm
Jest Superb 2FL 201 km / 436 Nm
Komentarz
-
-
Sprawa rozdmuchana przeciez kto ma CB ten wie gdzie niebiescy siedza... :diabelski_usmiech
Dziwne to prawo wg mnie przepisy sa idiotyczne, np. moze zamiast jazdy na swiatlach przez caly rok zadbac o to aby przepisy określały stan dróg i poboczy. Przyczyniło by sie to w wiekszym stopniu do bezpieczeństwa na drogach .Szlifierki taśmowe, nożyce do złomu, kruszarki | W stajni : karawan O2 FL 1.9 TDI, A3 Sportback 1.6 MPI
_
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Arti23pewnie zaraz "lobby" kierowców ciężarówek będzie postulowało o zakaz używania i posiadania CB w pojazdach do 3,5t. Już coraz bardziej im przeszkadza że w osobówkach wozimy CB radia.Była 1.9 TDI AHF Elegance
190KM/395Nm
277KM/561Nm
Perfect Service by DGW
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Casperzależy jak się z nimi rozmawia, ja tam nigdy nie miałem z nimi spięć na CB, wiele razy pomagałem im i oni mnie
ogolnie jest tak, ze buractwo zdaza sie i w osobowce i w duzym mobilu
zalezy od czlowieka, jak wszedzie
mysle, ze dwie rzeczy o ktore maja "zal" jeden z wiekszych to traktowanie CB jako antymiska, ale tylko na odbior, nawet czasem sie smieja, ze powinien byc zestaw z 19 tylko i bez gruszki
i slusznie wg mnie, bo trzeba tez dac cos od siebie
druga rzecz, juz niezwiazana z CB, to najczesciej wpychanie sie przed nich w ostatniej chwili, czy ogolnie jakies manewry, ktore nie uwzgledniaja tego, ze jemu ciezej przyhamowac gwaltownie, zeby nam w dupe nie wjechac a jesli sie juz uda, to rozpedzenie sie ponowne kosztuje go sporo paliwa jak jest zaladowany
sam nie jestem swiety, czasem cos sie zdarzy, zle sie oceni sytuacje czy ilosc wolnego miejsca, ale staram sie pamietac, ze nie jestem sam na drodze a im jest duzo trudniej cos zrobic
co nie znaczy - ze czasem tez sie nie trafi w tirze "kozak" - co to przeciez wszystko moze
Komentarz
-
-
shado, masz 100% rację, zdażają się też czarodzieje wyprzedzający marginesem to dopiero wtedy zaczyna się makakofonia na radiuByła 1.9 TDI AHF Elegance
190KM/395Nm
277KM/561Nm
Perfect Service by DGW
Komentarz
-
Komentarz